Facebook

Sondaj

Ce animale de companie ai? (poti selecta mai multe)

Rezultate

Loading ... Loading ...

Despre ce viseaza animalele?

Cu totii ne-am dat seama ca animalutul nostru de companie viseaza atunci cand da din picioare, tresare, latra, da din coada sau misca ochii ca si cum ar vizualiza ceva pe sub pleoape. Multi oameni de stiinta au demonstrat cu ajutorul unor tehnologii inovatoare ca pisicile, cainii si, in general, toate mamiferele studiate de ei  viseaza!


Somnul linistit si somnul adancSobolan dormind

Ca si oamenii, procesul de adormire la animale trece prin mai multe niveluri de adancime a somnului. Sunt identificate doua tipuri principale: Somnul linistit (SWS – Slow Wave Sleep) si Somnul adanc (REM – Rapid Eye Movement). In timpul celui din urma, au loc majoritatea viselor atat la oameni cat si la animale.

Experiment pe sobolani

Cea mai mare parte a viselor la om sunt asociate cu activitatile petrecute in cursul aceleiasi zile. La fel se intampla si la animale. Ca exemplu demonstrativ, au fost inregistrate activitatile cerebrale ale hipocampului (regiune a creierului, responsabila de crearea si stocarea memoriilor) unor sobolani care au alergat aproape toata ziua in roata. Mai tarziu, cand acestia au adormit si au intrat in somnul REM, au fost din nou inregistrate activitatile cerebrale pentru a fi comparate cu cele din timpul zilei. Concluziile au fost cele asteptate, rezultatele au fost foarte asemanatoare si atat de clare, incat din invalmaseala viselor, cercetatorii isi puteau da seama cand sobolanii se miscau si cand stateau pe loc.

Experiment pe caini

Un alt exemplu, care demonstreaza ca un caine viseaza despre activitatile zilnice obisnuite, se bazeaza pe o cercetare stiintifica, ce are la baza functia de conducere a regiunii Pons din trunchiul cerebral, numita si Puntea lui Varolio. Aceasta are rolul de a impiedica actiunea in afara viselor, adica activitatile corporale din timpul viselor sa nu fie manifestate fizic si in realitate. O descriere stiintifica a functiei de conducere a Pons spune ca aceasta asigura circulatia informatiei extrase din mediul extern si cel intern al organismului catre centrii subcorticali si corticali si a mesajelor de comanda in sens descendent catre muschi si organele efectoare si este indeplinita prin intermediul fasciculelor nervoase. Pentru a realiza studiul stiintific, cercetatorii au extras sau dezactivat aceasta parte a trunchiului cerebral care suprima actiunile in afara viselor cainilor si au observat ca dupa ce acestia au adormit, au inceput sa se miste, in ciuda faptului ca inregistrarile activitatii cerebrale aratau cum cainii inca dorm si sunt in stadiul de vis.


Pe parcursul visului, acesti caini au inceput sa execute actiuni pe care le-ar fi executat in somn, cum ar fi: un caine pointer ar cauta joaca imaginar, un Springer Spaniel somnambul ar actiona ca si cum ar prinde o pasare, iar un Doberman pinscher ar instiga la lupta un alt caine.

In realitate este mult mai usor de a determina cand animalutul nostru viseaza, uneori chiar si despre ce viseaza, fara a parcurge la chirurgii cerebrale sau inregistrari ale activitatii cerebrale. Tot ce trebuie sa facem este sa-l urmarim dupa ce adoarme. Cu cat doarme mai adanc, cu atat respiratia este regulata, mai lenta si mai adanca. Dupa aproximativ 20 de minute (pentru un caine de talie medie), primul vis ar trebui sa inceapa. Schimbarile pe care le vom detecta implica: o respiratie mai neregulata si superficiala, scurta; zvacnituri ciudate ale membrelor; miscarea vioaie a cozii; schelalait sau latrat; miscarea ochilor in spatele pleoapelor, incat animalutul chiar isi vede visul.

Cand oamenii sunt treziti in timpul somnului REM, de fiecare data acestia constientizeaza ca visau ceva.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
Despre ce viseaza animalele?, 4.3 out of 5 based on 4 ratings

Articole relevante:

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>