Facebook

Sondaj

Ce animale de companie ai? (poti selecta mai multe)

Rezultate

Loading ... Loading ...

De ce trebuie sa tina cont un acvarist incepator!

Doua lucruri esentiale de care trebuie sa tinem cont cand planificam sa achizitionam sau sa construim un acvariu sunt costul si marimea. In ambele cazuri, oamenii de obicei subestimeaza aceste valori.


Costul

Acvariu micCostul acvariilor si al echipamentelor variaza foarte mult, in functie de calitate si marime. Cel mai bine, inainte de achizitionarea unui acvariu, sa facem o lista de preturi care include: acvariul, filtrul, pompa de aer, incalzitorul, termometrul, furtunul de schimbat apa, neonul, capacul, pietrisul si elementele de decor, substante pentru tratarea apei, mancarea si desigur pestii. Astfel, cu usurinta vom putea alege toate elementele necesare, incadrandu-ne in suma de bani propusa.

In caz ca avem bugetul limitat, putem aplica urmatoarea solutie. Deseori de Craciun, de ziua de nastere, ziua numelui, sau alte evenimente la care prietenii si familia obisnuiesc sa ne ofere cadouri, acestia ne tot intreaba – ce ne dorim? In aceast caz, putem face lista cu cele necesare pentru infiintarea unui acvariu cu echipament de calitate si sa o aratam familiei, prietenilor mentionand ca ne-am dori cadouri din aceasta lista. Astfel, putem incepe sa cream propriul acvariu nefiind nevoiti sa optam pentru lucruri de calitate inferioara.

Marimea (volumul)

Pisica si acvariulVom incearca sa evitam acvarii cu volum mai mic de 40-50 litri daca suntem incepatori! Unul de 100 L ar fi perfect, daca ne permitem, desigur. Acvariile mici sunt mult mai greu de intretinut decat cele de dimensiuni mai mari, chiar daca nu pare asa. In cele mici, toxinele se aduna foarte rapid; temperatura se schimba foarte usor si, ca rezultat, se schimba si echilibrul din acvariu. Astfel este necesar un control mai riguros al conditiilor, o curatare mai frecventa a acvariului si exista riscul mai mare de aparitie a problemelor, deseori (in special la incepatori) ajungandu-se chiar si la moartea pestelui dupa nu foarte mult timp…


Greutatea si amplasare

Greutatea si amplasarea acvariuluiSa avem grija, ca un acvariu cu o capacitate de 40 L, poate ajunge la o greutate de 50 kg cand este plin, iar unul de 120 L, la 150 kg! Nu este o greutate neglijabila, incat dupa ce umplem acvariul, va fi imposibil sa-l miscam din loc. Un acvariu ar trebui plasat cel mai bine pe un stand, nu pe un raft sau masa; undeva unde nu bate lumina soarelui direct; sa nu-l expunem la curent si temperaturi extreme, care ar dauna pestilor.

Amplasarea bazinului trebuie sa permita umezirea uneori a locului, fara a crea mari probleme. In timpul curatarii si intretinerii acvariului, scoaterii pestilor ori obiectelor din interior, vom stropi cu siguranta locul din jurul bazinului. Sa avem grija deci, daca ne gandim sa amplasam acvariul pe birou!

Mai multi pesti = bazin mai mare

In final, sa fim realisti in privinta marimii si numarului pestilor pe care alegem sa-i crestem. In functie de ei trebuie aleasa marimea bazinului. Sa nu uitam ca pestii se inmultesc! Ne vom gandi preventiv daca avem cui sa-i dam/vindem sau vom alege un acvariu in care sa poata innota liber mai multi pestisori decat planificam sa cumperam initial. Incepem cu pesti usor de ingrijit, care prezinta riscuri cat mai mici de imbolnavire si necesita conditii cat mai simple de trai. Dupa ce capatam mai multa experienta, putem trece la pesti mai provocatori.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
De ce trebuie sa tina cont un acvarist incepator!, 4.3 out of 5 based on 4 ratings

Articole relevante:

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>