Facebook

Sondaj

Ce animale de companie ai? (poti selecta mai multe)

Rezultate

Loading ... Loading ...

Limbajul corpului cainelui

A sti sa citim limbajul corpului cainelui este cheia catre intelegerea lui, evaluarea atutidinii sale si anticiparea urmatoarelor miscari. Deoarece cainii sunt non-verbali, limbajul corpului lor ne comunica stari, atitudini si dorinte in locul cuvintelor. Vocalizarea ocupa locul doi ca importanta in modul de comunicare al cainelui. Odata ce invatam tipurile de baza de limbaj, sa petrecem catva timp observand cum interactioneaza cainele nostru cu oamenii si alte animale in diverse situatii. Intelegand limbajul corpului animalutului, ne poate ajuta sa ne protejam cainele in situatii periculoase, sa-l dresam ori sa-i identificam anumite probleme comportamentale.


Cainele Increzut

Un caine sigur pe sine sta drept si inalt, cu capul si urechile ridicate, ochii larg deschisi. Gura ii poate fi putin deschisa si relaxata. Coada balanseaza domol, liber sau atarna intr-o pozitie relaxata. Catelul in starea aceasta este prietenos, neamenintator si se simte in largul sau.

Cainele Fericit

Cainele fericit va arata aceleasi semne ca si unul sigur pe sine, doar ca va da din coada energic si gura ii va fi mai larg deschisa, uneori poate va gafai usor. Este mai prietenos si mai satisfacut decat un caine increzut. Nu prezinta nici un semn de neliniste.

Cainele Jucaus

Un catel jucaus este fericit si agitat. Urechile ii sunt ridicate, ochii luminosi si veseli, iar coada se misca energic. Poate sa alerge si sa sara cu voiosie. Deseori, un caine jucaus va fi in pozitia “inclinarea jucausa” (play bow): labutele din fata intinse inainte, capul drept sau apropiat de pamant, labutele din spate drepte sau putin indoite si fundul ridicat sau agitat. Aceasta este cu siguranta… invitatia la joaca!

Cainele Supus

Un caine supus isi tine capul aplecat, urechile lasate, evita sa ne priveasca lung. Coada ii este lasata si se poate clatina incet, dar nu e cu coada intre picioare. Poate sa se culce pe spate, sa-si expuna burtica. Un caine supus poate, de asemenea, sa linga sau sa-si frece boticul de celalat caine sau persoana aratand ca are intentii pasive. Uneori va mirosi pamantul ori va face alte gesturi care sa arate ca nu doreste sa provoace probleme. Animalutul este dulce, blajin si neamenintator.


Cainele Nelinistit

Nelinistea la caine se poate manifesta, intr-o oarecare masura, la fel ca si supunerea, cu exceptia ca urechile sunt culcate pe spate si gatul intins inainte. Este intr-o pozitie foarte incordata si uneori poate chiar sa tremure. Deseori, un catelus nelinistit scheauna sau geme incet. Coada ii este lasata langa sau intre picioare. Cainele poate reactiona exagerat la diversi stimuli si poate deveni fricos ori chiar agresiv. In astfel de situatie, putem incerca sa-i distragem atentia spre ceva mai placut si linistitor pentru el. Oricum, sa fim atenti si sa nu il provocam ori sa incercam sa-l mangaiem!

Cainele Fricos

Frica la caine combina starea de supunere si neliniste, dar cu semne extreme. Un caine infricat este incordat, dar foarte aplecat la pamant. Urechile-i sunt culcate de tot pe spate si ochii ii sunt ingustati si avertizori. Coada e intre picioare, cainele de obicei tremura, chelalaie sau haraie. Poate chiar sa-si arate dintii in scop de aparare, sa urineze ori sa defecheze. Cainele fricos poate foarte usor sa-si schimbe starea si sa devina agresiv, daca se simte amenintat. Sa nu incercam sa incurajam un caine speriat, ci doar sa ne departam calm (daca nu e al nostru)! Daca ii suntem stapan, dimpotriva, sa fim siguri pe noi si puternici, dar sa nu mangaiem ori sa pedepsim animalutul. Incearcam sa-l mutam intr-un loc mai familiar si mai putin amenintator.

Cainele Dominant

Catelul dominant va incerca sa atace alti caini si uneori oameni. Se tine inalt, sigur pe sine, poate sa se incline un pic in fata cu tot corpul. Ochii sunt larg deschisi, se uita tinta la celalalt caine sau persoana. Urechile ii sunt alerte si ridicate, parul de pe spate i se poate ridica. Poate harai pe un ton mai jos. Comportamentul pare a fi mai putin prietenos sau chiar amenintator. Daca acest comportament este adresat unui caine care se supune, nu ar trebui sa ne facem mari griji. Daca, dimpotriva, celalalt caine incearca sa fie si el dominant, poate izbucni o lupta! Un caine care are o tinuta dominanta fata de o persoana, poate prezenta un mare risc. Daca ne aflam intr-o astfel de situatie, nu privim cainele in ochi si incet ne departam! Daca suntem stapanul unui caine care incearca sa devina dominant fata de alte persoane, devine necesara o modificare a comportamentului animalului! De obicei se apeleaza la un dresor profesionist cu acest scop.

Cainele Agresiv

Un caine agresiv prezinta o amenintare mult mai mare decat unul dominant. Cainele agresiv are picioarele bine si puternic pozitionate pe pamant, corpul poate fi inclinat inainte, ca si cum si-ar apara teritoriul. Urechile-i sunt intinse spre spate, capul drept inainte, ochii micsorati si strapungatori, coada dreapta. Ranjeste, haraie si latra amenintator, parul este ridicat. Daca ne pomenim in preajma unui caine care prezinta aceste semne, trebuie neaparat sa ne departam atent. Nu fugim! Nu privim cainele in ochi! Nu aratam frica. Ne retragem incet (dar cu fata la acesta), cat mai departe de caine, intr-un loc sigur. Daca insa cainele nostru devine agresiv, este necesar sa cerem ajutorul unui dresor profesionist sa invete cainele un comportament corect. Cainii care prezinta deseori comportament agresiv nicidecum nu trebuie imperecheati!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Limbajul corpului cainelui, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Articole relevante:

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>